• Toimitus 6 € / ilmainen toimitus yli 70€ tilauksilla      
  •                 Yli 15.000 tyytyväistä asiakasta 
  •                 Suuri valikoima kahvia ja kahvikoneita

7 vinkkiä parempaan kahviin

 

Hyvän kahvin valmistuksessa on useita vaikuttavia tekijöitä. Helpoin tapa on toki ostaa valmiiksi jauhettu kahvipaketti, annostella oikea määrä kahvipulveria, lisätä vesi ja antaa kahvin keittyä. Meillä on kuitenkin muutama vinkkivitonen jos haluat saada kahvihetkestäsi hieman enemmän irti. Seuraavat vinkit pätevät osittain myös muihin kahvinkeittotapoihin kuten Mokkakeittimeen ja Pressokannuun, mutta ne ovat pääsääntöisesti tarkoitettu tavallisella kahvinkeittimellä valmistetulle kahville. 

1. Valitse oikea kahvi

Valitsemallasi kahvilla on loogisestikin suuri merkitys kahvin makuun. Kahvinkeittimellä keitettäväksi kahviksi suosittelemme vahvasti kahvia, joka on jauhettu arabicapavuista. Näillä pavuilla on aromaattisempi maku verrattuna niiden hieman happamampiin papusukulaisiinsa robustapapuihin. Suosittelemme myöskin suuresti testaamaan korkealla kasvatettuja papuja, eli ns. ‘’Strictly high grown’’ papuja, jos haluat maistaa erityisen hyvää kahvia. Tässä kahvissa papujen korkea kasvuilmasto sekä rikas kasvupohja tuovat esiin erityisen paljon niiden aromeja ja eri makunyansseja. Myöskin papujen paahtopäivällä on merkitystä. Mitä kauemmin papujen paahtamisesta on kulunut, sitä enemmän ne menettävät aromejaan. Vanha kahvi ei siis ole vaarallista, mutta sen maku hälvenee iän myötä.

​​2. Säilytä kahvia oikein

Jotkut sanovat että kahvia tulisi säilyttää jääkaapissa, mutta me emme koe sen parantavan kahvin säilyvyyttä. Toki se ei myöskään ole huonoksi kahville. Se, mikä kahvin säilytyksessä puolestaan on tärkeintä, on ettei jauhettu kahvi ole kosketuksissa turhaan ilman kanssa. Sinun ei siis tule kaataa kahvipuruja sen alkuperäisestä pakkauksesta suoraan kahvipurkkiin. Päinvastoin, kahvi tulee säilyttää sen alkuperäisessä pakkauksessa, jotta mahdollisimman pieni osa kahvipuruista on kerrallaan kosketuksissa ilman kanssa. Tämä siksi, että ilmassa olevat hapot vaikuttavat kahviin heikentämällä sen makua ja aromeja. Toisin sanoen, parhaan säilyvyyden takaamiseksi tulisi kahvi siis laittaa ilmatiiviiseen kahvipurkkiin sen alkuperäisessä kahvipakkauksessa. Tästä syystä useimmat kahvipurkit ovatkin suunniteltu juuri tavallisten kahvipakkausten muotoisiksi. Jos kuitenkin pidät esimerkiksi Zoégasin kahveista, voi olla vaikeampaa löytää pakkauksiin sopivia neliskanttisia kahvipurkkeja. Tästä syystä Zoégasin oma kahvipurkki sekä Mettboxin design purkki ovatkin saavuttaneet suurta suosiota juuri Zoégasin kahvin ystävien keskuudessa.

3. Jauha kahvipavut itse

Ylhäällä mainittu syy kahvin ja ilman kosketusherkkyydestä on syy siihen, miksi monet valitsevat jauhaa kahvipapunsa itse kotona. Tällöin kahvin parhaat aromit tulevat esiin eivätkä ehdi heikentyä hapettumisen vaikutuksesta. Saadaksesi siis kahvin parhaat puolet esiin suosittelemme sinulle kotikäyttöistä kahvimyllyä, jotta voit paahtaa pavut kotona juuri ennen kahvin keittämistä. Esimerkiksi Wilfan kahvimylly on monen aloittelijan suosikki sen helppokäyttöisyyden ansiosta. Ostaessasi kahvimyllyn aukeaa myös kahvin maailma täysin uudella tavalla. Monet kahvipaahtimot myyvät ainoastaan kokonaisia kahvipapuja, sillä he kokevat että heidän kahvistaan saa eniten irti kun pavut paahdetaan itse ja juuri ennen valmistusta. Kahvipapuja ostaessasi sinun ei tarvitse miettiä oikeaa paahtoastetta, sillä voit valita sen itse kahvia jauhaessasi. Tästä kerrommekin lisää seuraavassa kohdassa.  

4. Oikea jauhamisaste

Kahvin eri valmistustavat vaativat papujen eri jauhamisasteita. Jos käytät tavallista filtterikeitintä, on ostamasi valmiiksi jauhettu tavallinen kahvi jo jauhettu oikeaan muotoon. Jos kuitenkin ostat valmiiksi jauhettua espressokahvia toimii se heikosti filtterikeittimessä, sillä se on jauhettu paljon hienommaksi ja sileämmäksi kuin suodatinkahvi. Tällöin kahvi tulee maistumaan happamammalta, mistä harvemmat pitävät. Ostaessasi valmiiksi jauhettua kahvia on siis hyvä tarkistaa että se on tarkoitettu normaalille kahvinkeittimelle, eikä esimerkiksi espressoksi, mokkakeittimelle tai pressokannulle.  

 

5. Vältä halpoja kahvifilttereitä

 

Tämä on harvemmin keskusteltu aihe, mutta kahvifiltterit vaikuttavat myös kahvin laatuun. Pienellä panostuksella saat helposti kahvista parempaa, ostamalla siis esim Harion kahvifilttereitä. Jos kuitenkin kestävyys ja ympäristö ovat sinulle yhtä tärkeitä kuin itse kahvin maku, suosittelemme uudelleen käytettäviä kahvifilttereitä. Hieman kalliimpia kuin kertakäyttöiset paperifiltterit, mutta ne maksavat itsensä takaisin melko nopeasti. 

 

6. Veden merkitys

 

Veden laadulla ja lämpötilalla on myöskin merkitystä kahvin makuun. Tästä syystä esimerkiksi mökillä keitetty kahvi voi maistua erilaiselta kuin kotona keittämäsi kahvi vaikka kahvimerkki olisikin sama. Taataksesi parhaan maun suosittelemme käyttämään kalkinpoistoainetta tai muuta vastaavaa filtteriä ennen kuin kaadat veden kahvinkeittimeen. Suomessa kraanaveden käyttäminen ei ole koskaan vaarallista, mutta sen sisältämät mineraalit ja metallit voivat vaikuttaa kahvin makuun sekä ajan kuluessa heikentää kahvikoneen käyttöikää. 

 

7. Pidä huolta kahvikoneistasi

Viimeinen muttei suinkaan vähäisin vinkkimme on kahvikoneiden säännöllinen huolto/puhdistus. Tämä on helppo unohtaa, mutta se on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa niin kahvin laatuun kuin kahvikoneiden elinikään. On tärkeää, ettei kahvipannussa ole jäljellä vanhoja puruja ja ettei vedenkeittimeen ole päässyt kertymään kalkkia. Jotta saat parhaat puolet irti kahvista tulee siis kahvinkeitintä puhdistaa säännöllisesti - sen tulisi käytännössä näyttää vastaostetulta jokaisen käyttökerran jälkeen. Eri kahvikoneisiin sopivia puhdistusaineita löydät meiltä täältä

Oikotie hyvään kahviin?

Haluatko hyvää kahvia pienellä vaivalla joka aamu? Tässa tapauksessa suosittelemme pientä ja kätevää Aeropressiä (ja metallifiltteriä jos käytät sitä päivittäin). Se on täydellinen jos haluat maukkaan kahvikupillisen päivittäin, etkä keitä suuria määriä kahvia päivittäin. Aeropress on nopea ja yksinkertainen, ja takaa hyvän kahvikupillisen! 

Ohessa muutamia kahveja joita suosittelemme jos keität kahvisi tavallisella kahvinkeittimellä.

 

 


KAHLS MASTERPIECE IMPRESSIONIST 

Lue lisää:


CAFFÈ MAURO DE LUXE

Lue lisää: 


PASSALACQUA CREMADOR

Lue lisää:

Tuotteet