Kofeiini, joka tunnetaan myös nimellä Guaranin, Tein ja Mateiini on aine soka vaikuttaa aivoihin. Kofeiini on tietyntapainen huume, sillä se aktivoi aivoja samoin kuin alkoholi tai muut huumeet. Kofeiini katsotaan kuitenkin vaarattomaksi verrattuna muihin aivoihin vaikuttaviin aineisiin. Se vaikuttaa kuitenkin elimistöömme - minkä olet varmasti myös huomannut itse. Tällä sivulla käymme siis hieman läpi kuinka kofeiini vaikuttaa meihin.
Kofeiini, vastoin monia harhaluuloja, ei tee meistä pirteämpiä tai herätä kehoamme, vaan se poistaa sen sijaan väsymyksen tunnetta. Tämä liittyy kropan unisykleihin. Kropassa olevat melatoniinit signaloivat sitä unen tarpeesta. Melatoniinin toiminta määrittyy kropan oman rytmin mukaisesti ja se viestittääkin unen tarpeesta pääsääntöisesti samoihin vuorokaudenaikoihin. Kropassa on kuitenkin myös Adenosiinia, ainetta jota vapautuu hereilläolon jokaisella minuutilla ja jota kerääntyy aivoihin päivän aikana. Kun Adenosin määrä on tarpeaksi korkea, on se myöskin merkki kropalle unen tarpeesta. Kun sekä melatoniini ja adenosiini välittävät kropalle viestin unen tarpeesta, nukahdamme.
Kofeiini vaikuttaa Adenosiiniin. Se on adenosiinin kanssa kemiallisesti melko samanlainen, joten kofeiini vie yksinkertaisesti adenosiinin paikan aivosoluissa. Tällöin aivot eivät huomaa Adenosiinin olemassaoloa. Tällöin emme koe Adenosiinin antamaa tavallista väsymystä. Tämä vaikutus koetaan usein siis piristävänä, vaikka se todellisuudessa poistaa vain väsymyksen tunnetta.
Kofeiinin määrän puolittuminen veressä kestää n. 5-6 tuntia ja sen poistuminen kokonaan voi viedä jopa 24 tuntia. Se hajoaa maksassa, ja sen hajoamisaika riippuu henkilön geeneistä. Koska kofeiini säilyy kehossamme niin pitkään, tuottaa se joillekin nukahtamisvaikeuksia vaikkei sen vaikutus tunnukaan enää selkeästi. Kofeiinia on myös muissakin asioissa, kuten joissain kipulääkkeissä, joten saatat helposti huomaamattasi kerätä kehoosi enemmän kofeiinia kuin tiedät.
Kofeiini alkaa vaikuttaa kropassa noin 30 minuuttia sen jälkeen kun olet juonut kofeiinipitoisen juoman. Ehkä juuri siksi kahvipaussit (ts. fika) pohjoismaissa ovat niin suosittuja: juomme kahvin pienen purtavan kera, ja saamme kofeiinin ja sokerisen naposteltavan yhdistelmästä energiaa joka alkaa vaikuttamaan pian kahvipaussin jälkeen. Myös yksi tunnettu piristysmetodi on kahvin ja päiväuninen yhdistelmä, jossa kofeiinin vaikutusaikaa hyödynnetään tehokkaasti. Tarkoituksena on juoda kahvijuoma ja ottaa n. 20-25 päiväunet (powernap). Päiväuninen jälkeen kofeiini alkaa sopivasti vaikuttamaan aivoissa ja antaa energisemmän tunteen.
Kofeiini vaikuttaa siis Adenosiiniin, jota kerääntyy kroppaamme päivän aikana. Adenosiinin määrä riippuu siitä, kuinka kauan olemme hereillä päivän aikana. Mutta jos Adenosiini alkaa muodostumaan vasta päivän aikana, miksi jotkut kokevat piristyvänsä kahvista jo heti aamulla? Noh, ihmisen Adenosiinitaso laskevat täysin nollaan ainoastaan jos henkilön nukkuessa tarpeeksi pitkään. Jos kuitenkin nukut alle vakio unentarpeen, eli n. 7-9 tuntia, ei Adenosiinitaso ole täysin nollaantunut kropasta. Tällöin kofeiinilla on vaikutus sinuun myös aamulla.
Yksi asia joka on hyvä pitää mielessä on, että kroppamme olettaa tiettyjä asioita vaikkeivät ne aina pidä paikkaansa. Monet ovat esimerkiiksi todenneet saavansa kahvin piristävän vaikutuksen vaikkakin juovat kofeiinitonta kahvia. Tässä voi olla kyseessä Placebo efekti; kroppamme ovat tottuneita siihen että kahvilla on meihin piristävä vaikutus ja kahvin maku itsessään ns. huijaa kroppaa. Juuri subjektiivisissa kokemuksissa niin kuin väsymyksessä voikin placeboefekti olla merkittävä.
Se listan längre ner på sidan för vad som innehåller hur mycket koffein. Kort sagt innehåller en kopp svart kaffe ca 120 mg koffein, och en enkel espresso ca hälften så mycket. En dubbel espresso och en kopp bryggkaffe är ungefär samma koffeinmängd. Exakt hur mycket koffein en vis kaffesort innehåller beror på en rad olika faktorer. Tex vilka kaffe bönor som används, och exakt om det är mörkrostad eller ljusrostad (ju mörkare desto mer koffein avdunstar i rostningsprocessen).
Koffein finns naturligt i kaffe och te, men förekommer i vår värld även i visa läsker, så som cola, i tablettform som koffeintabletter men även i visa tabletter som smärtstillande och i energidrycker.
Jotkut voivat olla herkkiä kofeiinille. Kofeiini hajoaa maksassa erityisen entsyymin vaikutuksesta. Se, kuinka vahva tämä entsyymi on vaihtelee paljon ihmisten välillä geenieistä riippuen. Tämän takia jotkut pystyvät juoda kahvia myöhään iltaan asti ja silti nukkahtaa helposti, kun taas toiset eivät voi ottaa kupillista enää lounaan jälkeen.
Kysymys on oikeastaan kuinka paljon kofeiinia voi kuluttaa ennen kuin siitä tulee vaarallista. Vastaus tähän on: paljon. Kofeiini voi olla hengenvaarallista, mutta sitä tulee silloin juoda noin 50 kahvikupillisen verran. Tämä on kuitenkin melko mahdotonta. Sen sijaan kofeiinitabletteja voi käyttää helpommin väärin, sillä ne sisältävät samat kofeiiniriskit kuin itse kahvi ja muut kofeiinijuomat. Jotkut ovat tosin selkeästi herkempiä kofeiinille. Tämä voi myös johtua geeneistä, taikka sydän- ja verisuonisairauksista. Tällöin pienempikin määrä kofeiinia voi olla vaarallista. Sydänongelmista kärsivän henkilön tulee siis aina kuunnella lääkärin suosituksia.
Kahvista ja kofeiinista on tosin tehty valtavasti tutkimuksia ja niiden tulokset poikkeavat paljon toisistaan. Jotkut vakuuttavat kahvin sisältävän paljon kropalle positiivisia tekijöitä, kun taas toiset ovat sitä mieltä ettei kofeiinista ole mitään hyötyä. Toisin sanoen, kahvi ja kofeiini ei ole eivät ole kohtuullisissa määrissä vaarallisia. Niitä kulutetaan ympäri maailmaa niin suuria määriä, että niiden suurista haittavaikutuksista olisi pakostakin jo tässä vaiheessa parempaa tietoa. Samasta syystä voimme tosin myös todetta ettei kahvi ja kofeiini ole myöskään todella terveellistä - myös tästä olisimme varmasti muutoin kuulleet jo paljon aikaisemmin.
Asiat joita tutkimuksissa on kuitenkin todettu varmaksi ovat, että kodeiini voi vaikuttaa mielialoihin, nostaa keskenmenon riskiä ja vaikuttaa sydämeen. Sekä kyllä, se on myös koukuttavaa.
Men värt att notera är att kaffe, även om man enkelt säger koffeinfritt kaffe, inte är helt koffeinfritt. Det innehåller ofta några procent av det ursprungliga koffeinet fortfarande.
Då koffein har en bitter smak så är koffeinfritt kaffe lite mindre bittert, och lite mildare. Men för många är det lika gott som vanligt kaffe.
Exakt hur mycket koffein ett visst kaffe innehåller är svårt att veta, och beror på från sort till sort. Men EU reglerna säger att 0.1% koffein i kaffet är max, för att få kallas koffeinfritt. Vad betyder 0.1% i mängder då? I vanliga fall innehåller kaffe ca 800 mg koffein per 100 gram (dvs ca 0,8% koffein). Så koffeinfritt kaffe innehåller som mest 1/8 del av den mängden. En vanlig kopp kaffe som är 2,5 dl beräknas innehålla ca 15 gram malet kaffe, vilket ger ca 120 mg koffein. En kopp på 2.5 dl koffeinfritt kaffe innehåller då som max 15 mg koffein per kopp.
Ja, olika bryggmetoder ger olika mängder koffein i det färdiga kaffet. Bönorna innehåller samma mängd, men om du tex brygger bryggkaffe, brygger i en mokabryggare eller i en espressomaskin, påverkar hur mycket koffein som utvinns. Generellt är att högre tryck och kortare tid utvinner mer koffein ur kaffepulvret. Det vill säga en espresso innehåller mer koffein per mängd kaffe än bryggkaffe. Men då en espresso är rätt mycket mindre generellt, så är ofta den totala mängden rätt lika.
Koffeinet går rätt lätt att få ut ur kaffet, därav utvinns det ofta redan tidigt i bryggprocessen. Detta är också anledningen att det inte påverkar smaken särskillt mycket att göra koffeinfritt kaffe - för att det inte är så svårt att få ut koffeinet.
Detta är ungefärliga mängder koffein, det kan variera, så är mest för att ge en indikation. Saker som kan påverka är tex om det är kaffe på robustabönor eller arabicabönor (robusta innehåller lite mer koffein tex), och varifrån kaffet kommer.
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Lukuvinkki: Why We Sleep av Matthew Walker
Lue lisää: Hur koffeinfritt kaffe framställs
Lue lisää: Nappuccino
Lue lisää: Vanliga frågor om espresso