• Toimitus 6 € / ilmainen toimitus yli 70€ tilauksilla      
  •                 Yli 15.000 tyytyväistä asiakasta 
  •                 Suuri valikoima kahvia ja kahvikoneita

Yleisiä kysymyksiä espressosta

Kiinnostaako kahvi ja sen ympärillä pyörivät kysymykset? Kiinnostus ja tietoisuus kahvimaailmaan on kasvanut valtavasti, mikä on mielestämme loistava asia. Me rakastamme espressoa, ja pyrimmekin tällä sivulla vastaamaan yleisiin kysymyksiin joita saamme teiltä liittyen kahviinkahvipapuihin ja espressoon. Jos et löydä täältä vastausta kysymykseesi, laita ihmeessä meille viestiä ja voimme selvittää kahvikysymyksiä yhdessä kanssasi. 

 

1) Mitä on espresso?

Ennen kuin vastaamme espressoon liittyviin kysymyksiin, on syytä selventää mitä espresso todellisuudessa tarkoittaa. Vastoin yleistä käsitystä, espresso ei ole tietty paahtoaste, eikä tietyn tyyppinen kahvipapu, vaan espresso on kahvijuoma. Espresso on siis tapa valmistaa kahvia. Teknisestä perspektiivistä espresso on valmis kahvijuoma, joka valmistetaan painamalla lähes kiehuvaa vettä hienoksi jauhetun kahvin läpi noin 20-30 sekunnin ajan. Yksinkertaiseen espressoon käytetään tavallisesti 7-10g hienoksi jauhettua kahvia. Tuloksena on noin 2,5-3cl vahvaa, tiiviiksipuristettua kahvia. Espresso on siis valmis kahvijuoma, ei paahtoaste taikka kahvipapu. 

Tuplaespresso on puolestaan nimensä mukaisesti kaksi espressoa yhdistettynä. Tuplaespresson voi yleensä kuitenkin valmistaa yhdellä kertaa, sillä monet espressokoneet ovat rakennettu tuottamaan espresson sekä yksinkertaisena että tuplana. Tuplaespresson valmistukseen käytetään loogisesti siis myös tuplasti kahvia, eli noin 14-18g. Sen valmistukseen käytetään kuitenkin yhtä pitkä aika, eli kahvia valutetaan n. 20-30 sekuntia. Kahvia tulee tällöin kuitenkin tuplasti, eli noin 5cl, sillä se valutetaan kahdelta eri puolelta. 

2) Sisältääkö espresso enemmän kofeiinia kuin tavallinen kahvi? 

Kyllä ja ei. Jos vertaat espressoshottia ja tavallista kahvia yhtä suuressa määrässä, on espressossa enemmän kofeiinia. Kofeiinipitoisuus espressossa on melkein tuplat tavalliseen kahviin verrattuna; espresson kahvipitoisuus on n. 2,1g kofeiinia litraa kohden, kun taas tavallisessa kahvissa se on n. 0.8g litraa kohden. Toisaalta, espresso nautitaan kuitenkin yleensä paljon pienemmässä määrässä kuin normaali kahvikupillinen. Tuplaespresso on vain n. 5cl, kun taas tavallinen kahvikupillinen on n. 20-30cl (ennenaikaan standardi kahvikupillinen oli noin 15cl, mutta kahvikupillisen standardikoko on kasvanut vuosien mittaan). Yksinkertainen espresso sisältää siis pääsääntöisesti jopa vähemmän kofeiinia kuin tavallinen kahvikupillinen mustana. Löydät meiltä lisätietoa kahvin kofeiinipitoisuudesta ja itse kofeiinista myös täältä

3. Mikä on espressosekoitus ja miksi sanotte ettei espressopaahtoa ole olemassa? 

Espresso valmistetaan tietyllä tavalla, minkä takia se myös maistuu erilaiseslta kuin normaalilla kahvinkeittimellä valmistettu kahvi. Tästä syystä on myös ideaalista löytää oikeanlainen kahvi, joka tuo esiin oikean maun juuri espresson valmistusta ajatellen. Ruandalaiset kahvipavut ovat tästä hyvä esimerkki. Niiden happamuusaste on pääsääntöisesti melko korkea, mikä tekee pavuista vähemmä suositun espressojuomassa, mutta niiden happamuuspitoisuus on puolestaan sopiva muihin kahvinvalmistusmetodeihin. Papujen happamuusastetta laskeakseen käytetään kahveissa usein muitakin kahvipapuja, jotta happamuuspitoisuus saadaan laskemaan. Sopivan harmonisuuden löytäminen onkin se, joka erottaa kahvimerkkejä toisistaan. Tästä syystä vain yhdestä alkuperästä tulevia kahvipapuja käytetään harvemmin espressossa. Tällaista kahvia löytyy toki markkinoilta, mutta papujen tulee olla tällöin todella laadukkaita ja ne tulee valmistaa oikealla tavalla jotta niiden hienot nyanssit tylevat esiin. Olemme luoneet kategorian, josta löydät juuri espressoon sopivat espressopavut. Huomaathan, että espressoon sopivia kahvipapuja on kuitenkin runsaasti enemmän, olemme listanneet vain ne jotka varmasti tiedämme espressopavuiksi lajitelluiksi. 

4) Tarvitsenko espressokoneen espresson valmistukseen?

Kyllä. Koska espresso on kahvinvalmistustapa, eikä itsessään kahvipapu tai paahtoaste, tarvitsee se juuri espresson valmistukseen suunnitellun kahvikoneen. Espresso on nopea valmistaa, ja se tehdään usein pienissä määrissä eli yksinkertaisena tai tuplaespressona. Espresso tulee myös juoda heti sen valmistuksen jälkeen, mieluiten noin viiden minuutin sisään sen valmistamisesta. Espresson valmistukseen käytetty kone vaikuttaa myös paljon espresson makuun, minkä vuoksi laadukkaat espressokoneet ovatkin melko kalliita. 

Kapselikoneet ovat nykyään myös yksi tapa valmistaa espresso. Se ei ole täysin sama kuin espressokoneella valmistettu espresso, mutta idea valmistuksen takana on sama. Maku ei ole täysin verrattavissa, mutta kotikäyttöön kapselikone on kuitenkin helppo ja sopiva ratkaisu. 

Lisätietoa espresson valmistamisesta löydät täältä

5) Mikä on espresson jauhamisaste?

Valmistaaksesi hyvän espresson tulee kahvijauheen olla oikean tyyppistä. Tavalliseen keitinkahviin tai filtterikahviin verrattuna tulee espressokahvin olla todella hienoksi jauhettua. Jos koitet kahvin karkeutta, tulee jauheen tuntua enemmän sileältä kuin karkealta. Kahvin jauhamisaste riippuu osittain käyttämästäsi kahvimyllystä, joten suosittelemme sinua löytämään oikean karkeuden testaamalla hieman eri jauhamisasteita. 

6) Mikä on paras kahvi espresson valmistamiseen?

Nykyään voit löytää satoja kahveja jotka sopivat hyvän espresson valmstamiseen. Useat pitävät kuitenkin italialaista kahvia yhä parhaana, osittain koska espresso on Italiasta kotoisin. Italian suurin ja tunnetuin kahvimerkki on Lavazza, joka on myös Suomessa hyvin tunnettu. Muita laadukkaita italialaisia kahvimerkkejä ovat esimerkiksi Kimbo, Segafredo ja Caffé Mauro. Jos puolestasi haluat valmistaa maitojuoman espressosta, on mielestämme esimerkiksi paras kahvipavu cappuccinon valmistamseen Passalacqua Cremador papukahvi

7) Mitä Ristrettolla ja Lungolla tarkoitetaan?

Ristretto ja Lungo ovat kaksi espressovarianttia. Espresso terminä pitää oikeastaan sisällään tietyn määrän kahvia. Yksinkertainen espresso on noin 2,5-3cl kahvia. Ristretto on tästä hieman vahvempi versio, jossa valmista kahvia on saman verran, mutta kahvipulveri on jauhettu niin hienoksi kuin mahdollista ja sen valmistamiseen käytetään vain puolet normaalista vesimäärästä. Sitä siis valutetaan yhtä kauan kuin espressoa, mutta vähemmän vesimäärän vuoksi tulee juomastakin vahvempi ja aromaattisempi. Ristretto tarkoittaa lyhyttä italiaksi.  

Lungo puolestaan on vastakohta Ristrettolle. Se tarkoittaa että kahvin määrä on sama, mutta vettä on enemmän. Lungoa valutetaan myöskin pidempään: tavallisen 20-30 sekunnin sijasta valutetaan lungoa jopa minuutin verran. Tämän vuoksi lungo on miedompi ja happamampi kuin tavallinen espresso. 

Pohjoismaissa lungo ja risrettoa eivät ole kovin tavallisia kahvijuomia. Säännöstelemme pikemminkin kahvin määrää usein tekemällä yksinkertaisia tai tuplaespressoja. Voit kuitenkin valmistaa ristretton tai lungon kotona säätelemällä valmistukseen käytettävän veden määrää. Voit myös ostaa valmiita ristretto ja lungo kahvikapseleita. Meiltä löydät esimerkiksi Lavazza Ristretto nespressokapselit ja Lavazza Lungo nespressokapselit. 

Muita suosikkejamme espresson valmistukseen: 


JOHAN & NYSTRÖM ESPRESSO F.T.O.

Lue lisää ja osta täältä. 

 

 

 

Tuotteet