Suuri valikoima kahvia ja kahvikoneita

Kuinka kofeiini poistetaan kahvista?

|21/05, 2024

Kuinka kofeiini poistetaan kahvista?

Ennen kahvipapujen paahtamista kahvipavut ovat pieniä, vihreitä ja kovia. Vihreiden papujen käsittelyprosessilla voidaan vaikuttaa kahvin luonteeseen. Monet ihmettelevät, kuinka kofeiiniton kahvi valmistetaan. Kofeiinin poisto kahvista tapahtuu juuri silloin, kun pavut ovat vihreitä. Tämä on monimutkainen prosessi, koska on tärkeää säilyttää kahvin luonnolliset maut ja välttää pavun vaurioitumista. Me olemme luokitelleet kofeiinittoman kahvin valmistusmenetelmät kolmeen kategoriaan:

  1. Liuotinpohjainen menetelmä (Suora & Epäsuora)
  2. CO2-menetelmä (Koldioksidimenetelmä)
  3. Swiss Water -menetelmä

Alla voit lukea lisää näistä menetelmistä ja kuinka kofeiini poistetaan kahvista kyseisillä metodeilla. 

1.1 Suora Liuotinpohjainen Menetelmä

Suora liuotinpohjainen menetelmä, tunnetaan myös nimillä "Ethyl Acetate Process" tai "Natural Decaffeination Process", on yksi yleisimmistä tavoista poistaa kofeiini kahvipavuista.

Suorassa menetelmässä kahvipavut upotetaan suoraan liuottimeen, jossa ne pidetään, kunnes kaikki kofeiini on poistettu. Tämän jälkeen pavut huuhdellaan vedellä ja höyrytetään, jotta mahdolliset liuotinjäteet poistuvat. Lopuksi pavut kuivataan alkuperäisen kosteustason palauttamiseksi.

Etyyliasetaatti on luonnollisesti esiintyvä aine, jota löytyy myös hedelmistä ja vihanneksista, ja se tunnetaan aromaattisesta tuoksustaan. Menetelmä on tehokas kofeiinin poistamiseksi, mutta se voi vaikuttaa kahvin makuun ja aromiin, joten korkealaatuisen etyyliasetaatin käyttö on tärkeää.

Prosessin jälkeen kofeiinittomat pavut sisältävät alle 0,1 % kofeiinia, mikä riittää, että ne luokitellaan kofeiinittomiksi.

1.2 Epäsuora Liuotinpohjainen Menetelmä

Epäsuora liuotinpohjainen menetelmä, myös tunnettu nimillä "Dichloromethane Process" tai "Traditional Decaffeination Process", on toinen suosittu tapa poistaa kofeiini kahvipavuista.

Epäsuorassa menetelmässä kahvipavut upotetaan ensin veteen, jossa ne liottavat kofeiinia sekä muita makuaineita. Vesi, johon nämä aineet ovat liuenneet, erotetaan pavuista. Tämän jälkeen vesi käsitellään erityisellä liuottimella, joka poistaa kofeiinin. Lopuksi samat pavut upotetaan takaisin kofeiinittomaan veteen, jolloin niiden alkuperäinen maku palautuu, mutta kofeiini ei.

Liuotinmenetelmää käytetään esimerkiksi näissä: Caffé Barbera kofeiinittomat kahvipavut, Kimbo Espresso Bar Decaf jauhettu kahvi ja Caffé Mauro kofeiinittomat kahvikapselit. 

2. CO2-menetelmä

Kurt Zosel kehitti tämän menetelmän Saksassa 1970-luvulla. Vaikka se on kallis menetelmä, sitä käyttävät monet paahtimot. CO2-menetelmä on selektiivinen ja säilyttää kaikki muut kahvin yhdisteet muuttumattomina, mikä säilyttää kahvin aromi- ja makuominaisuudet paahtovaiheessa.

Ensimmäisessä vaiheessa pavut kostutetaan höyryllä ja/tai vedellä 30-50% kosteuspitoisuuden saavuttamiseksi. Sitten pavut asetetaan kaasuekstraktiotyppilään, jossa on kaasua "superkriittisessä" tilassa, mikä mahdollistaa selektiivisen kofeiinin poistamisen.

CO2 menetelmää on käytetty esim näissä kahveissa: Mokaflor kofeiinittomat kahvipavut ja jauhettu kahvi.

3. Swiss Water -menetelmä

Swiss Water -menetelmässä ei käytetä kemikaaleja tai liuottimia. Vesi ja hiilisuodattimet poistavat kofeiinin kahvipavuista. Pavut liotetaan lämpimässä vedessä, joka liuottaa kofeiinimolekyylit. Vesi suodatetaan hiilisuodattimen läpi, joka poistaa kofeiinin, ja pavut kuivataan.

Swiss Water menetelmää on käytetty esimerkiksi näissä kahveissa: Uppsala Swiss Decaf kahvipavut 500g & Kahls Godnatt Kram kahvipavut & jauhettu kahvi. 

Eri metodien edut ja haitat

Edut:

  • CO2-menetelmä ja Swiss Water -menetelmä käyttävät luonnollisia aineita ja säilyttävät kahvin maun ja aromin.
  • Suora ja epäsuora liuotinpohjainen menetelmä ovat nopeita ja tehokkaita.

Haitat:

  • CO2-menetelmä ja Swiss Water -menetelmä ovat kalliimpia ja aikaa vieviä.
  • Liuotinpohjaiset menetelmät voivat vaikuttaa kahvin makuun, jos liuottimet eivät ole korkealaatuisia.